Na portálech Jobs.cz a Prace.cz meziročně o 17 pct více nabídek

13.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. června (ČTK) - Na pracovních portálech pokračovalo v květnu oživení nabídky práce. Začátkem června bylo na internetových portálech Jobs.cz a Prace.cz k dispozici přes 10.600 nabídek na hlavní poměr, což činí meziroční nárůst o 17 procent. Proti předchozímu měsíci nabídka práce na hlavní úvazek stoupla o čtyři procenta. Vyplývá to z údajů společnosti LMC, která oba portály provozuje.

Boom pracovní portály zaznamenaly i u nabídek zkrácených úvazků. Během měsíce května jejich nabídka vzrostla o desetinu. "Významný skok směrem vzhůru jsme zaznamenali i u pozic vhodných pro absolventy, kde meziroční růst pozic představuje až 24 procent. Právě nyní jde o pozitivní zprávu, protože v měsíci květnu a červnu vstupuje na trh práce mnoho absolventů středních a vysokých škol, kteří budou hledat pracovní uplatnění,“ uvedl analytik portálů Jobs.cz a Prace.cz Ondřej Mysliveček.

Na vzestupu jsou také brigády, jejichž počet stoupl o 12 procent. Na začátku června jich bylo na Jobs.cz a Prace.cz inzerováno 1113. Měsíc předtím jejich počet činil 980. Zájem je prý o operátory call center, obchodníky po telefonu, administrativní pracovníky, recepční, prodavače, skladníky, doplňovače zboží nebo jiné pomocné práce.

Ředitel portálu agentka.cz Petr Král upozornil na to, že v květnu klesl průměrný hrubý nabízený plat na jeho portálu na 20.313 Kč, když v dubnu představoval 20.423 Kč. Nejvyšší platy firmy podle něj nabízely v Praze (26.133 Kč) a Středočeském kraji (25.995 Kč). Naopak nejnižší platy společnosti nabízely na Vysočině (21.281 Kč). Rozdíl v odměnách zaměstnanců mezi Prahou a Vysočinou tak v květnu činil 4852 Kč, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK