Euro: O vyzkoušení nového systému mýtného se uchází pět zájemců

13.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. června (ČTK) - Do tendru vyhlášeného Ředitelstvím silnic a dálnic na zkušební provoz nové generace mýtného systému, takzvaných hybridních OBU (on board unit) jednotek, se přihlásilo pět firem.

V tendru se má utkat česko-švýcarské konsorcium Asseco/Fela, česko-rakouské konsorcium Eltodo/Efkon, česká společnost Princip a dále firmy Secar Bohemia a Siemens, uvedl týdeník odvoláním na své zdroje.

V pondělí 14. června by podle Eura měla příslušná komise začít nabídky posuzovat a poté vybrat postupující. Nicméně jeden z uchazečů údajně už nyní některé podmínky tendru nesplnil, a byl vyřazen. Hodnota zakázky je odhadována na 295 milionů korun, uvedl týdeník.

Vyhlášení soutěže je prvním krokem na cestě k rozšíření a zmodernizování mýtného systému v České republice. Hybridní jednotky kombinují dvě technologie: mikrovlnný systém, který se uplatňuje na dálnicích, a satelitní, jenž by se mohl využít na silnicích nižších tříd.

Rozhodnutí českého ministerstva dopravy vzbuzuje podle Eura velkou pozornost i v EU, která spojení mikrovlnného a satelitního systému pečlivě sleduje. Během tří let chce totiž zavést jednu palubní jednotku OBU (on board unit), která dokáže komunikovat s mýtnými systémy v celé Evropě. V případě úspěchu zkušebního provozu bude Česko první zemí, která hybridní systém zavede, a může se stát příkladem pro ostatní, upozornil týdeník.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK