Euro: Stát chce v ČEZ kvůli Temelínu získat silnější vliv

13.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. června (ČTK) - Ministerstvo financí chce na nejbližší valné hromadě elektrárenské společnosti ČEZ prosadit změnou stanov silnější vliv státu ve firmě. Napsal to týdeník Euro v nejnovějším čísle, které vyjde v pondělí. Změna se má týkat hlavně dozorčí rady. Cílem je podle Eura větší vliv státu na podmínky výběru dodavatelů na výstavbu dalších dvou jaderných bloků v Temelíně.

"Výstavba Temelína je strategická záležitost, stát musí mít více možností, jak jej ovlivnit," cituje týdeník ministra financí Eduarda Janotu. Stát v současnosti v ČEZ kontroluje prostřednictvím Janotova úřadu přibližně dvě třetiny firmy.

"Po změně stanov bude mít dozorčí rada kromě jiného možnost určit, které podmínky v zadávací dokumentaci tendru budou, a které ne, případně k nim bude vydávat předběžný souhlas," uvedl podle Eura člen dozorčí rady ČEZ a ekonomický odborník ODS Martin Kocourek.

Plánovaná změna se podle zdrojů týdeníku nelíbí části vedení elektrárenské společnosti. Řádná valná hromada ČEZ se má uskutečnit 29. června.

ČEZ nyní pracuje na rozšíření Temelína o nové dva jaderné bloky. Veřejná zakázka na dostavbu jaderné elektrárny je ve fázi zadávacího řízení, usilují o ni francouzská Areva, konsorcium společností Westinghouse a rusko-české konsorcium vedené Atomstrojexportem. Zároveň běží povolovací řízení v rámci posuzování dopadů rozšíření Temelína na životní prostředí.

Elektrárna Temelín má v současnosti dva jaderné bloky s instalovaným výkonem po tisíci megawattech. První reaktor byl spuštěn v roce 2000, druhý o dva roky později. Loni temelínská jaderná elektrárna vyrobila 13,25 terawatthodin elektřiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK