Rakouský Superfund ve světě zavřel šest zastoupení

14.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 14. června (ČTK) - Rakouská společnost Superfund, která je správcem skupiny hedgeových fondů, ve světě zavřela šest svých zastoupení a propustila tam zaměstnance. Správcovské společnosti se nedaří tak jako dříve, a proto se rozhodla šetřit. Svou organizační strukturu zefektivní a některé aktivity omezí.

Superfund zavřel zastoupení v Singapuru, Dubaji, Sydney, Sao Paulu a Lichtenštejnsku, skončila také administrativní kancelář v Monaku. Správce bude nyní fondy řídit jen z Vídně, Hongkongu a New Yorku.

Superfud využívá počítačových programů, s jejichž pomocí řídí fondy futures. Firma si získala věhlas kolem poloviny 90. let, kdy svým klientům opakovaně zhodnocovala investice o více než deset procent ročně. Výkonnost za poslední rok a půl už je ale podle agentury Reuters slabá.

Z poslední zprávy správcovské společnosti vyplývá, že hodnota vlajkového fondu Superfund Q-AG se v roce 2009 snížila asi o 24 procent. Fond na tom není o mnoho lépe ani letos, protože za prvních pět měsíců se hodnota jeho majetku snížila o 6,9 procenta. Nicméně od svého založení v roce 1996 fond stále vykazuje zhodnocení asi o 516 procent. To je v průměru zhodnocení o 13,6 procenta ročně.

Zakladatelem správcovské společnosti Superfund je bývalý rakouský policista Christian Baham. Na konci letošního ledna měl Superfund aktiva v objemu 1,24 miliard dolarů (asi 26,3 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK