Pojišťovny mají po záplavách nahlášeno 14.000 škod za 1,33 mld Kč

14.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. června (ČTK) - Pojišťovny měly k dnešnímu dni od klientů nahlášeno po záplavách, které zasáhly v minulých týdnech velkou část Moravy, přes 14.000 pojistných událostí za celkem 1,33 miliardy korun. Téměř 4900 škod pojišťovny vyřídily a včetně záloh zaplatily klientům asi 146 milionů korun. Vyplývá to ze statistiky, kterou zveřejnila Česká asociace pojišťoven. Pojišťovny odhadují, že klienti nahlásí více než 19.200 škod za celkem 1,68 miliardy Kč.

Například Česká pojišťovna v letošním deštivém létě už eviduje 9286 případů za více než 600 milionů korun. "Na 90 procent všech záplavových a povodňových škod už je prohlédnuto, mnohé z nich i zcela zlikvidovány, ale po rozmarech počasí k nim stále přibývají další," řekl ČTK mluvčí ČP Václav Bálek.

V souvislosti s víkendovými bouřkami a přívalovými dešti očekává ČP zhruba 1900 nových případů. Nejčastěji jde o vytopené garáže a sklepy domů, ale také o rozbité střechy a několik poškozených automobilů, na které spadly větve či kusy krytiny. Nejvíce poškozených objektů očekává ČP z Brna a jeho okolí (zhruba 300), po vichřice a přívalový déšť napáchal hodně škod také na Blanensku (cca 150) a na řadě míst Vysočiny.

Kooperativě dosud nahlásili klienti v souvislosti s povodněmi přes 2300 škod za celkem 200 milionů Kč. "Po první květnové povodňové vlně se už začínají projevovat i škody, které působí červnové povodně. Od 1. června jsme už zaznamenali 600 nových škod za celkem 40 milionů korun," uvedl mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Pojistné plnění podle něj obdrželo téměř 40 procent klientů. Česká podnikatelská pojišťovna registruje po velké vodě 280 škod z majetkového pojištění ze celkem 58,5 milionu Kč.

Generali za necelý měsíc po první povodňové vlně nahlásili klienti asi 1100 škod za 77 milionů korun. Celkový účet letošních záplav prý není zdaleka uzavřen. Nejvíce rostou velké škody, jejichž sčítání trvá déle. Ke škodám z první povodňové vlny postupně přibývají škody ze záplav, vichřice a krupobití, které následovaly v dalších dnech a postihly postupně jižní a severní Moravu, východní a severní Čechy a Vysočinu. Ve všech případech půjde o stovky škody v řádech miliónů korun, upozornil mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK