Španělským bankám hrozí krize, Madrid nechce žádnou pomoc

14.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Santander (Španělsko) 14. června (ČTK) - Španělsko dnes poprvé přiznalo, že některé jeho banky se dostaly do krize likvidity a zahraniční banky jim odmítají poskytovat krátkodobé úvěry na mezibankovním trhu. Náměstek ministryně financí Carlos Ocana však popřel, že by země stála na pokraji dluhové krize řeckého typu a že by pomýšlela na podobnou masivní finanční záchranu, jakou získali Řekové.

"Je to rozhodně problém," řekl Ocana na podnikatelské konferenci v severním Španělsku na otázku po nedostatku peněz v menších bankách. Prohlásil však, že vláda svými plány rozpočtových úspor a strukturálních ekonomických reforem pracuje na obnovení důvěry. "Španělsko nepotřebuje žádné dodatečné financování od mezinárodních institucí. Tyto pověsti jsou nepravdivé a já je popírám," dodal Ocana.

Stejným způsobem odpověděl mluvčí ministerstva financí už v pátek na zprávu listu Financial Times Deutschland, podle které se Evropská unie už připravuje na pomoc Španělsku pro případ, že o ni Madrid požádá. Podle listu by Španělsko potřebovalo pomoc, pokud se zhorší problémy v jeho bankovním sektoru. Zprávu listu popřel i mluvčí Evropské komise Amadeu Altafaj.

Zdroje z bankovních kruhů minulý týden agentuře Reuters sdělily, že krize likvidity postihuje spořitelny a malé banky, nikoli však největší finanční instituce jako BBVA nebo Banco Santander. Španělský bankovní sektor je pod tlakem od minulého měsíce, kdy centrální banka převzala malou spořitelnu CajaSur a poukázala tím na prekérní pozici jiných malých finančních institucí.

Agentura Fitch Ratings na konci května snížila hlavní ratingovou známku Španělska na stupeň AA-plus. Po snížení ratingu Španělska se na trhu začaly znovu objevovat obavy, že země směřuje k dluhové krizi, ze které ji bude nutné zachraňovat podobně jako Řecko.

Španělský parlament minulý měsíc těsnou většinou schválil plán rozpočtových úspor v hodnotě 15 miliard eur (386 miliard Kč). Ten má letos snížit rozpočtový deficit na 9,3 procenta hrubého domácího produktu z loňských 11,2 procenta HDP a v příštím na šest procent.

Řecko již získalo od zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu příslib půjčky v objemu až 110 miliard eur (přes 2,8 bilionu Kč) výměnou za razantní úsporná opatření řecké vlády. Evropská unie navíc připravila záchranný plán v celkové hodnotě 750 miliard eur pro případ, že se krize rozšíří i do dalších zemí.

Španělsko potřebuje v červenci získat na splacení starých dluhů 16,2 miliardy eur. Je schopno si půjčovat na trhu, rizikové přirážky k úrokům z jeho dluhopisů však stále rostou. Dnes se přirážka desetiletých španělských obligací k německým dluhopisům zvýšila asi o 0,1 procentního bodu na 2,02 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK