Pražská burza rostla, táhly ji hlavně banky a energetika

14.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. června (ČTK) - Pražská burza dnes stejně jako další evropské trhy rostla, hlavní index PX posílil o 0,68 procenta na 1153,3 bodu. Růst indexu podpořily akcie bank a energetický sektor, dařilo se také mediální společnosti CME a Unipetrolu, vyplývá z výsledků burzy. Pražská burza posilovala již čtvrtý den v řadě, podle analytiků a makléřů jí pomohla příznivá zahraniční nálada.

Na trzích převládal optimismus díky vyššímu než očekávanému růstu dubnové evropské průmyslové produkce. Ta v porovnání s dubnem loňského roku vzrostla o 9,5 procenta v eurozóně a o 7,8 procenta v EU. Trh má ale podle hlavního ekonoma Next Finance Vladimíra Pikory klapky na očích. "Akcie rostou a nic víc trhy nezajímá," uvedl s poukazem na problémy španělských bank. "Namísto aby se na ně všichni zaměřili, investoři i média se dnes věnují naprostým banalitám a jsou z nich dokonce nadšeni," konstatoval Pikora.

Zisk přes tři procenta na 228,50 Kč si dnes v Praze připsala těžební NWR, cenám komodit podle makléře finanční skupiny Fio Josefa Dudka pomáhal slábnoucí dolar.

Erste Bank posílila o necelé procento na 726 Kč a Komerční banka přidala 1,20 procenta na 3628 Kč poté, co dnes byla podpořena zvýšenou cílovou cenou od analytiků Deutsche Bank na 5100 Kč z předchozích 4700 Kč.

Akcie CME si připsaly bezmála dvě procenta na 446 koruny a Unipetrol končil proti pátku silnější o 1,29 procenta na 196 Kč.

Bez jediného zrealizovaného obchodu posílily také akcie technologické firmy KIT digital, a to o 6,40 procenta na 231 korun.

Naopak nejvíce se obchodovalo s akciemi ČEZ, ty posílily o čtvrt procenta na 918,10 Kč.

Nedařilo se dnes tabákové Philip Morris, přišla o dvě procenta na 8401 Kč. Prodejci byli aktivní také u Telefóniky O2, která se už minulý týden posunula pod 400 korun. V červených číslech se dnes ocitla i textilka Pegas Nonwovens a oba developeři.

Aktivita byla podprůměrná, objem obchodů v systému SPAD za dnešní den byl 850 milionů Kč, zatímco průměrný objem obchodů za poslední rok je 1,5 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK