Evropské akcie asi oslabí po snížení ratingu Řecka

15.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ, 15.června (Reuters) - Evropské akcie zřejmě zahájí úterní seanci poklesem s tím, jak snížení úvěrového hodnocení Řecka povede investory k...

...zajištění zisků po čtyřech dnech růstu.

Futures na index DJ Euro Stoxx 50 <STXEc1>, německý DAX <FDXc1> a francouzský CAC 40 <FCEc1> v 8:15 ukazovaly na pokles trhu o 0,5 až 0,9 procenta.

Předchozí seanci uzavřel index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> růstem o 1,14 procenta na 1030,49 bodu.

Po závěru pondělní seance agentura Moody's snížila hodnocení státních dluhopisů Řecka na spekulativní stupeň s odkazem na rizika spojená se záchranným balíčkem eurozóny a MMF. Agentura snížila rating o čtyři stupně na "Ba1".

Americké akcie odevzdaly zisky a uzavřely seanci bez větších změn poté, co snížení ratingu Řecka oživilo obavy z dluhové krize eurozóny a podnítilo vybírání zisků.

"Americké indexy narazily na technickou rezistenci okolo 1105 bodů u indexu S&P 500, což spustilo čerstvé kolo vybírání zisků," uvedl Ben Potter, analytik z IG Markets.

"Na konci dne vystoupal index S&P 500 o více než 5 procent v porovnání s minimem, na něž spadl před pouhými pěti dny. Po takovém silném růstu vždy přijde vybírání zisků. To bylo tentokrát odstartováno špatnými zprávami z Řecka a silnými rezistenčními hladinami."

Německá kancléřka Angela Merkelová v pondělí uvedla, že Španělsko ví, že může použít záchranný mechanismus v objemu 750 miliard eur určený pro zadlužené země eurozóny. Španělsko předtím připustilo, že krize si vybírá daň na bankovním sektoru země. [ID:nLDE65D0GJ]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK