Inflace spotřebitelských cen v Británii se v květnu snížila

15.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. června (ČTK) - Inflace spotřebitelských cen v Británii se v květnu snížila mírně rychleji, než se čekalo. Roční míra klesla na 3,4 procenta z 3,7 procenta za duben. Projevil se tak mimo jiné pokles cen potravin, uvedl dnes centrální statistický úřad země.

Mezi ekonomy zesílily naděje, že od dubnového 17měsíčního maxima již inflace v Británii neporoste. Květnovou roční míru inflace odhadovali na 3,5 procenta. Vedle cen potravin se v poklesu inflace promítl i pomalejší růst cen benzinu, alkoholu a tabáku.

Zpráva o inflaci je příznivým znamením pro britskou centrální banku, která musela minulý měsíc vysvětlovat, proč se inflace drží nad jejím dvouprocentním cílem tak dlouho.

Během května se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,2 procenta. Dubnový vzestup byl proti tomu trojnásobný. Analytici čekali snížení na 0,3 procenta.

Inflace maloobchodních cen, která slouží jako základ pro mnohé mzdové dohody, klesla za rok na 5,1 procenta. Předtím byla o 0,2 procentního bodu vyšší, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK