Ústecký kraj počítá s dostavbou D8 nejdřív za dva roky

15.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí n.L. 15. června (ČTK) - Problémový úsek dálnice D8 přes České středohoří bude hotový nejdříve v roce 2012, spíš až později. Po dnešním společném jednání to přiznali zástupci Ústeckého kraje a Ředitelství silnic a dálnic. Připravují tři možné scénáře, z nichž ten nejhorší dokonce počítá s tím, že by se dálnice vůbec nemusela dostavět. Kvůli velkým dopravním problémům, které rozestavěná dálnice v kraji způsobuje, se ale chystají první opatření, příští rok by se měl otevřít alespoň tříkilometrový úsek mezi Lovosicemi a Bílinkou.

Krajské scénáře mají barvy jako na semaforu. Zelený, optimistický, počítá s "koncem obstrukcí ze strany ekologického sdružení Děti země" a zřejmě by umožnil dálnici otevřít už v roce 2012. Krajský úřad se proto obrátil na všechny zainteresované ekologické organizace s žádostí, aby přestaly výstavbu blokovat. Nepředpokládá se ale, že by s žádostí uspěl.

Proto je nejpravděpodobnější takzvaná oranžová varianta, která předpokládá pomoc vlády a parlamentu. "Předpokládá, že se schválí nové zákony, které do budoucna zabrání u podobných staveb obstrukcím," řekla dnes novinářům hejtmanka Jana Vaňhová. Už dříve se obrátila s žádostí o pomoc na končícího premiéra Jana Fischera a politickou podporu pro dokončení stavby dálnice prý bude hledat i dál.

Kdyby totiž zákonodárci nepomohli, ve hře je ještě jedna varianta - červená. "Dálnice by se tím odložila na neurčito vinou obstrukcí. Pro mě osobně je naprosto nepřijatelná," řekla Vaňhová. Na dotaz ČTK ale odpověděla, že "nemůže vyloučit, že se to nestane."

Jan Beránek vit

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK