Inflace v Polsku v květnu klesla na 2,2 procenta

15.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 15. června (ČTK) - Meziroční míra inflace v Polsku se v květnu snížila na 2,2 procenta z dubnových 2,4 procenta. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Analytici podle agentury Reuters očekávali mírnější pokles na 2,3 procenta. V meziměsíčním srovnání se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,3 procenta po dubnovém nárůstu o 0,4 procenta.

Analytik Peter Attard Montalto ze společnosti Nomura International upozornil, že růst cen by měl ve druhém pololetí začít zrychlovat, což by mělo polskou centrální banku s blížícím se koncem roku přimět ke zvýšení úrokových sazeb. Centrální banka minulý měsíc ponechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 3,5 procenta.

Polsko je jediným členem Evropské unie, kterému se za hospodářské a finanční krize podařilo vyhnout ekonomické recesi. Tempo růstu polské ekonomiky nicméně v loňském roce prudce zpomalilo na 1,8 procenta z předloňských pěti procent. V letošním roce by podle analytiků polské hospodářství mohlo stoupnout o zhruba tři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK