Fitch snížila rating ropného koncernu BP o šest stupňů na BBB

15.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. června (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings dnes sáhla k drastickému snížení ratingu britského ropného koncernu BP, z jehož poškozeného vrtu unikají do Mexického zálivu už téměř dva měsíce desítky tisíce barelů ropy denně. Kvůli dopadům katastrofy a velmi obtížnému výhledu agentura snížila ratingovou známku hned o šest stupňů na BBB z původního stupně AA.

Pro BP je to první degradace ratingu o více než jeden stupeň od kterékoli ze tří světových ratingových agentur a zároveň první snížení pod známku AA. Fitch ponechala rating BP v režimu sledování, to znamená, že je připravena jej operativně opět změnit. Fitch snížila známku BP ze stupně AA+ 3. června a podobný krok tento měsíc učinily i agentury Moody´s a Standard & Poor´s.

Akcie BP se v pondělí dále propadly o zhruba devět procent v reakci na to, že demokratičtí senátoři navrhli, aby firma převedla na nezávislý účet ke krytí škod 20 miliard dolarů (418 miliard Kč). Američtí politici rovněž požadují, aby společnost zrušila čtvrtletní dividendu. Dnes odpoledne akcie firmy oslabovaly o zhruba 1,3 procenta.

Od 20. dubna, kdy explodovala ropná plošina Deepwater Horizon, klesla tržní hodnota BP o téměř 50 procent. BP odhaduje celkové náklady na vyčištění zálivu na tři až šest miliard USD, část analytiků se však domnívá, že škody budou mnohem vyšší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK