Americké akcie v úterý prudce posílily

16.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. června (ČTK) - Americké akcie v úterý prudce posílily, protože solidní poptávka po evropských dluhopisech zmírnila obavy investorů ohledně dluhové krize v eurozóně.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o 2,10 procenta na 10.404,77 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 2,35 procenta na 1115,23 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 2,76 procenta na 2305,88 bodu, napsala agentura Reuters.

"Vidíte obnovenou důvěru," uvedl analytik Tom Schrader ze společnosti Stifel Nicolaus Capital Markets. "Rozhodně tu je trend směřující k návratu k rizikovým aktivům," dodal.

Na růstu se velkou měrou podílely polovodičové firmy poté, co dva velcí tchajwanští výrobci čipů poukázali na stoupající světovou poptávku. Největší světový producent počítačových mikročipů Intel posílil o 2,8 procenta.

K růstu výrazně přispěly rovněž průmyslové firmy, na které má situace v Evropě velký vliv. Vzhůru zamířili například výrobce letadel Boeing a dodavatel těžké techniky Caterpillar. Největší americký řetězec s elektronikou Best Buy však prudce oslabil, protože jeho čtvrtletní zisk výrazně zaostal za očekáváním analytiků.

Španělsko v úterý získalo prodejem státních cenných papírů 5,2 miliardy eur, Belgie 2,5 miliardy eur a Irsko 1,5 miliardy eur, což vedlo k nárůstu kurzu jednotné evropské měny. Ta je investory považována za ukazatel zájmu o rizikovější aktiva. "(Růst amerických akcií) je zcela spojený s eurem. To určuje, jak se chová akciový trh," uvedl analytik Joseph Battipaglia ze společnosti Stifel Nicolaus.

Na devizovém trhu se euro vůči dolaru díky úspěšnému prodeji evropských dluhopisů vyšplhalo na dvoutýdenní maximum nad 1,23 USD. Nárůst jednotné evropské měny však zbrzdila zpráva o překvapivě prudkém poklesu důvěry německých investorů v ekonomiku.

V závěru obchodování v New Yorku euro vůči dolaru posílilo o procento na 1,2340 USD. Předtím se vyšplhalo až na 1,2349 USD, tedy na nejvyšší úroveň od 1. června.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK