Wall Street roste, S&P prolamuje klíčovou úroveň

16.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW YORK, 16.června (Reuters) - Americké akcie v úterý vyskočily vzhůru, když se investoři pustili do rozsáhlých nákupů. Index S&P 500 se za...

...celý rok přehoupnul do zisku a vyšplhal poprvé za měsíc nad úroveň 200denního pohyblivého průměru.

Motivací pro investory byly úspěšné dluhopisové aukce ve Španělsku, Belgii a Irsku, jež zčásti zahnaly chmury spojené s dluhovou krizí Evropy. Euro vůči dolaru posílilo a vytáhlo výš ceny komodit.

"Rozhodně tu je trend návratu k rizikovým aktivům," řekl Tom Schrader, ředitel akciového obchodování ze Stifel Nicolaus Capital Markets.

V čele zisků stály akcie technologického sektoru poté, co dva přední tchajwanští výrobci mikročipů poukázali na sílící globální poptávku. Intel <INTC.O> vzrostl o 2,8 procenta a filadelfský index polovodičů <.SOXX> vystřelil o 5,5 procenta.

Akcie vázané na globální růst také prudce posílily, když společnost Caterpillar <CAT.N> stoupla o 4 procenta. Další nadnárodní firmy se značnou expozicí v Evropě jako Boeing <BA.N> také rostly ve stopách eura. Boeing stoupl o 4,1 procenta, a přispěl tak nejvíce k růstu indexu Dow Jones.

Akcie CBOE Holdings <CBOE.O> vyskočily při burzovní premiéře o 16,4 procenta. Tato primární emise akcií v hodnotě 339 milionů dolarů byla největší v letošním roce.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> vzrostl o 2,10 procenta na 10.404,77 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> posílil o 2,35 procenta na 1115,23 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> stoupl o 2,76 procenta na 2305,88 bodu.

Index S&P 500 stoupl nad úroveň 200denního pohyblivého průměru, již se snažil prolomit poslední měsíc a jež by mohla pro investory signalizovat tažnou sílu růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK