ČEZ v Polsku prodloužil tendr na výstavbu plynové elektrárny

16.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. června (ČTK) - Elektrárenská skupina ČEZ posunula konečný termín pro přihlášky do tendru na výstavbu plynové elektrárny o 400 megawattech v jejím polském závodě Elektrownia Skawina. Konečný termín byl dnes, firma ho na žádost zájemců posunula na 9. července. ČTK to dnes řekla mluvčí ČEZ Eva Nováková.

Výstavba nového bloku by podle plánů měla začít v roce 2012 a nové zařízení by se mělo zapojit do sítě v roce 2014.

Skupina ČEZ nyní v Polsku vyjednává s plynárenskou společností PGNiG podmínky dlouhodobé dohody o zásobování nového bloku plynem. Elektrownia Skawina nyní provozuje uhelnou elektrárnu o výkonu 492 MW a ČEZ v ní vlastní téměř 100 procent.

Podnik podle jíž dříve zveřejněných informací předpokládá, že nová jednotka bude mít roční spotřebu kolem 400 milionů krychlových metrů plynu. Kladné rozhodnutí od místních úřadů v rámci posuzování vlivu této stavby na životní prostředí získala skupina ČEZ letos začátkem dubna.

Většinový podíl v černouhelných elektrárnách Elektrownia Skawina a Elektrocieplownia Elcho získaly ČEZ v lednu 2006. V Polsku má česká energetická jednička rovněž zájem o koupi polovičního podílu v elektrárnách Pontnów-Adamów-Konin (PAK) a 85 procentního podílu ve dvou přilehlých hnědouhelných dolech. Společnost ČEZ nedávno podala nabídku na koupi většinového podílu v polské energetické společnosti Energa SA. Firemní podíl ve výši 83 procent prodává polská vláda.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK