Studie: Česko má desátou nejzdravější ekonomiku v EU

16.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 16. června (zpravodaj ČTK) - Česku podle letošního indexu evropské ekonomické udržitelnosti, který poměřuje "hospodářské zdraví" zemí, patří v Evropské unii desátá příčka. Slovensko je podle bruselského analytického klubu EPC o příčku níže. Zatímco ČR si proti minulému indexu z roku 2007 polepšila hned o sedm pozic, Slovensko o jednu spadlo.

Středisko evropské politiky (EPC) hodnotí každou zemi v šesti oblastech. Žebříček sestavuje na základě analýzy rozpočtového deficitu, národního dluhu, ekonomického růstu, konkurenceschopnosti, státní správy a korupce a také nákladů na stárnutí populace.

Do kategorie zemí s nejvyšší udržitelností či zdravím ekonomiky podle dnes zveřejněného indexu patří Švédsko, Dánsko, Estonsko a Finsko. Ve skupině s vysokým zdravím hospodářství následují Nizozemsko, Německo, Lucembursko a Rakousko.

Česko patří do středové skupiny zemí, v níž jsou letos kromě něj i Británie, Slovensko, Polsko, Belgie, Bulharsko a Francie. Ještě v minulém indexu z roku 2007 Česká republika spadala do nižší kategorie "v ohrožení", ve které je v letošním hodnocení třeba Maďarsko či Irsko.

Jako neudržitelné experti z EPC označili hospodářství Portugalska, Řecka a Itálie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK