Euro stoupá na 2týdenní vrchol, postrádá však tah

16.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 16.června (Reuters) - Euro se ve středu krátce dotklo dvoutýdenního vrcholu k dolaru, a pokračovalo tak díky větší chuti po riziku v...

...korekci směrem od čtyřletého dna, ovšem postrádalo hybnou sílu nutnou k prolomení rezistenční hladiny.

Jednotná měna dopoledne krátce vyšplhala nad úroveň úterního dvoutýdenního maxima na 1,2350 dolaru, nicméně ve 12:55 oslabovala o 0,3 procenta na 1,2286 dolaru <EUR=>.

"Euro může dále posilovat. Jednotná měna kopíruje růst chuti po riziku a rizikovějších měn, ovšem v tuhle chvíli není nic, co by poskytlo impuls k výraznějšímu zpevnění," řekl Stuart Bennett, hlavní devizový stratég z Credit Agricole.

Americké akcie v úterý značně posílily <.SPX>, ale evropské trhy tento růst nedokázaly napodobit a obchodovaly se bez větších změn <.FTEU3>.

Současné posilování eura lze podle analytiků klasifikovat jako korekci v rámci sestupného trendu.

"Tento růst vnímám jako korekci směrem od čtyřletého dna 1,1876 dolaru, jež není v rozporu se sestupným trendem," řekl Michael Hewson, měnový analytik ze CMC Markets.

Dealeři uvedli, že obavy o úvěrový výhled Španělska posloužily jako připomínka toho, že euro je nadále zranitelné. Riziková prémie, již investoři vyžadují za to, že drží 10letý španělský státní dluhopis namísto německých obligací, dosáhla historického maxima. [ID:nLDE65F0GD]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK