Volkswagen letos čeká výrazný nárůst provozního zisku i prodeje

16.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 16. června (ČTK) - Německá automobilka Volkswagen počítá v letošním roce s výrazným nárůstem provozního zisku i prodeje poté, co prvních pět měsíců roku překonalo očekávání. Oznámila to dnes firma, jejíž součástí je česká Škoda Auto.

"Za pozitivním vývojem stála zejména silná poptávka po modelech skupiny na klíčových trzích, jako jsou západní Evropa, Čína a Severní Amerika," uvedla společnost. Dodala, že zisky v prvních pěti měsících roku podpořil rovněž příznivý vývoj měnových kurzů.

Automobilka již minulý týden oznámila, že od ledna do května zvýšila prodej meziročně o 18 procent na 2,94 milionu vozů. Upozornila však, že letošek zůstává pro automobilový průmysl obtížným rokem. Provozní zisk společnosti se v prvním čtvrtletí více než zdvojnásobil na 848 milionů eur (téměř 22 miliard Kč). V celém loňském roce činil provozní zisk 1,9 miliardy eur a prodej 6,3 milionu vozů.

Volkswagen je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se hodlá stát rovněž největším výrobcem automobilů na světě. Firma koncem loňského roku koupila 49,9 procenta v německém výrobci sportovních vozů Porsche za 3,9 miliardy eur (zhruba 100 miliard Kč). Porsche by se mělo v příštím roce stát desátou značkou skupiny Volkswagen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK