Nebankovním brokerům loni vzrostl počet klientů o více než pětinu

16.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. června (ČTK) - Nebankovní obchodníci s cennými papíry získali v loňském roce desítky tisíc nových klientů. Ke konci roku 2009 měli celkem 140.800 klientů, což bylo meziročně o 23 procent více. Statistiku převzala ČTK ze zprávy ministerstva financí o vývoji finančního trhu v roce 2009.

Bankovním obchodníkům loni naopak klesl počet smluvních zákazníků meziročně o 45,3 procenta na 696.400. Podle MF je ale pokles ovlivněn změnou metodiky. Údaje zahrnují od roku 2009 pouze ty zákazníky, kteří ke konci roku měli u daného obchodníka evidované cenné papíry. Před rokem 2009 zahrnovali i zákazníky, kteří na konci roku měli evidované deriváty nebo finanční prostředky nebo v průběhu roku obchodovali ale na konci roku žádné cenné papíry evidované neměli.

Největší akciový obchodník na pražské burze Patria Finance získal loni 2430 nových klientů. "Od začátku letošního roku počet nových klientů meziměsíčně dále rostl, stejně jako objem a počet obchodů, takže je na trhu vidět oživení aktivity. Zájem mezi klienty Patria Direct je o nový produkt Patria Forex, který si zaregistrovalo 300 klientů a demo účet si otevřelo více než 3000 lidí," řekl ČTK obchodní ředitel Patria Direct Martin Kodýdek. Vyjádření ostatních brokerů ČTK shání.

Podle MF byly loni role obchodníků s cennými papíry v ČR zřetelně rozděleny. Zatímco bankovní obchodníci v ČR výrazně dominují v objemech obchodů na vlastní účet, v jiných než obhospodařovatelských obchodech a v objemu zákaznického majetku, nebankovní obchodníci se více soustřeďují na správu aktiv klientů.

Celkový objem obhospodařovaných prostředků nebankovních obchodníků loni vzrostl o osm procent na 378,8 miliardy korun. Bankovní obchodníci s cennými papíry obhospodařovali ke konci roku prostředky o objemu 45,7 miliardy korun, meziročně o 17,1 procenta méně.

Zájem investorů o obchodování s cennými papíry loni v tuzemsku poznamenala finanční a ekonomická krize. Celkový objem akciových obchodů na pražské burze loni dosáhl 464 miliard korun, což je nejméně od roku 2003. Měřeno indexem PX loni pražské akcie posílily o 30,2 procenta na 1117,3 bodu ke konci prosince 2009. Aktuálně se index pohybuje kolem 1160 bodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK