MF: Úspory domácností byly loni ve srovnání s úvěry dvojnásobné

16.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. června (ČTK) - Úspory domácností byly ke konci loňského roku zhruba dvojnásobné ve srovnání s jejich dluhy. Úroveň zadlužení domácností loni dosáhla 27,6 procenta hrubého domácího produktu, což je čtvrtá nejnižší hodnota v rámci zemí Evropské unie. Vyplývá to ze Zprávy o vývoji na finančním trhu, kterou zveřejnilo ministerstvo financí na internetu. Ještě nižší úroveň zadlužení má pouze Slovinsko, Slovensko a Rumunsko. Naopak nejvyšší, kolem 130 procent, má Dánsko.

Celkové zadlužení domácností u bank a nebankovních finančních institucí loni meziročně stouplo o 7,2 procenta na 1,101 bilionu korun. Úvěry na bydlení přitom představují více než 62 procent z celkového objemu.

Celkové úspory domácností meziročně vzrostly o 7,3 procenta na 2,2 bilionu korun. Struktura úspor se loni téměř nezměnila, přes 70 procent svěřily domácnosti bankám a stavebním spořitelnám. "České domácnosti tak i nadále zůstávají velmi konzervativní. Tento postoj zajisté posílily i nedávné zkušenosti z finanční krize, které je motivovaly k převodu části úspor z rizikovějších produktů do pojištěných bankovních vkladů," uvedlo MF.

Důvodem relativně nízké úrovně zadlužení může být podle zprávy MF také teprve nedávná transformace na tržní hospodářství, kvůli které domácnosti doposud nestačily nakumulovat relativně vysoké objemy úvěrů běžné v západní Evropě. "Současně ale také platí, že podílový ukazatel nedostatečně zohledňuje některá mikroekonomická specifika, jako jsou například odlišná situace jednotlivých příjmových skupin obyvatelstva nebo regionální rozdíly v zadlužení," uvádí zpráva.

Podíl nesplácených klientských úvěrů vzrostl ke konci loňského roku z 3,2 procenta na 5,2 procenta. Podíl ztrátových úvěrů se pak zvýšil na 2,1 procenta. "Tyto údaje jsou blízké průměru v EU27, ve srovnání s některými novými členy unie jsou však podstatně nižší," uvádí zpráva.

Česko má v rámci EU třetí nejvyšší poměr bankovních klientských vkladů ke klientským úvěrům, a to na téměř 138 procentech. Lépe je na tomu už jen Belgie a Lucembursko. "Úvěry jsou tak více než plně financovány prostřednictvím depozit," uvádí zpráva s tím, že díky tomu neměl tuzemský finanční sektor v době krize problémy s likviditou.

Celkové úspory domácností MF definuje jako souhrn bankovních termínovaných a netermínovaných vkladů, vkladů v cizí měně, stavebního spoření, penzijního připojištění, životního pojištění a podílových fondů. Přímé investice do cenných papírů nejsou vzhledem k jejich obtížné odhadnutelnosti ve statistice proti loňskému roku zahrnuty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK