Výstavba nových domů v USA za květen klesla více, než se čekalo

16.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. června (ČTK) - Zahájená výstavba nových domů v USA za květen klesla více, než se čekalo, a to na nejníže za pět měsíců. Poklesu předcházel konec vládního programu pobídek pro kupující, připomnělo v dnešní zprávě americké ministerstvo obchodu.

Počet obytných domů, které se začaly stavět, se v květnu snížil o deset procent na sezonně upravený roční přepočet 593.000. Údaj je nejnižší od prosince minulého roku a procentní pokles je nejvýraznější za 14 měsíců.

Ministerstvo navíc revidovalo dolů dubnový růst. Původně uvedených 5,8 procenta úřad opravil na 3,9 procenta. Analytici, které oslovila agentura Reuters, odhadovali květnový pokles údaje na 650.000 domů v ročním přepočtu.

V porovnání s květnem minulého roku se ale počet nově rozestavěných domů zvýšil o 7,8 procenta.

Nových stavebních povolení, které napovídají o budoucím vývoji ve výstavbě, úřady v květnu přidělily o 5,9 procenta méně než za předchozí měsíc. V ročním přepočtu to bylo 574.000 povolení, což je nejnižší údaj za rok. Předcházel tomu dubnový pokles o 10,9 procenta. Analytici očekávali 630.000 nových stavebních povolení, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK