Výrobní ceny v USA za květen klesly díky levnějším energiím

16.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. června (ČTK) - Výrobní ceny ve Spojených státech se za květen snížily o 0,3 procenta, protože klesly ceny energií. Uvedlo to dnes americké ministerstvo práce. Centrální banka Fed tak má ještě čas nechat úroky na velmi nízké úrovni.

Předcházel tomu dubnový pokles indexu výrobních cen o desetinu procenta. Analytici ale za květen očekávali pokles půlprocentní. Ceny pohonných hmot se v květnu propadly o sedm procent.

Ve srovnání s květnem minulého roku se index výrobních cen v USA zvýšil o 5,3 procenta. Očištěné jádro bez kolísavých cen potravin a energií však vzrostlo jen o 1,3 procenta. Tento údaj je sice mírně vyšší, než se předpokládalo, stále je ale u dolního okraje rozpětí, které centrální bance vyhovuje.

Fed drží úrokové sazby téměř na nule v reakci na nejhorší finanční krizi za několik generací. Vedle toho Fed vytvořil řadu úvěrových programů, aby pomohl bankám s omezenými prostředky. Někteří ekonomové se ale obávají, že více prostředků v bankovním systému může do budoucna inflaci zvyšovat.

Zatím se ale takový nárůst neobjevil. Finanční trhy drží na uzdě krize se splácením dluhopisů v Evropě a potíže koncernu BP s nebývalým únikem ropy do Mexického zálivu, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK