Americké akcie dopoledne smazaly většinu ztrát, Nasdaq je v plusu

16.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. června (ČTK) - Americké akcie během dopolední části obchodování klesaly, ještě před polednem ale většinu ztrát smazaly a index trhu Nasdaq se dokonce dostal do kladných hodnot. Na vývoj obchodování měl vliv hlavně výhled společnosti FedEx a z části i nepříznivá statistika z amerického realitního trhu.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.387 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel asi 0,2 procenta. Širší index S&P 500 odepisoval zhruba stejně a nacházel se v blízkosti 1115 bodů, zatímco index Nasdaq Composite si téměř 0,1 procenta připsal a dostal se na zhruba 2308 bodů.

V USA dnes byla zveřejněna statistika o vývoji průmyslové výroby za květen a ukázala, že výroba rostla rychleji, než se čekalo. Byly ale zveřejněny také údaje o počtu zahájených staveb, které naopak zklamaly a ukázaly poměrně silný pokles. Index realitních společností Morgan Stanley na zprávu zareagoval poklesem asi o 1,4 procenta.

K nepříznivé náladě ještě před zahájením obchodování přispěla společnost FedEx. Ta se ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí sice vrátila k zisku, v nynějším fiskálním roce 2011 ale očekává vyšší náklady, což ovlivní tvorbu zisku. Radost ale investorům neudělaly ani akcie finské společnosti Nokia, které po upozornění managementu na pokles zisku klesly o deset procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK