Kurz eura klesl vůči dolaru z nejvyšší úrovně za dva týdny

16.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. června (ČTK) - Kurz eura klesl vůči dolaru z nejvyšší úrovně za dva týdny nad 1,2350 USD. Na devizovém trhu se objevily nové obavy ze státního dluhu Španělska a z kondice jeho bankovního systému.

Evropská měna proti úternímu závěru obchodování klesla o 0,3 procenta na 1,2289 USD. Předtím se ale během dne vyšplhala v elektronickém systému EBS na 1,2354 USD. Dolar klesl o pětinu procenta na 91,18 JPY kvůli oslabení v americké výstavbě nových rodinných domů.

Centrální banka Španělska dnes oznámila, že chce v brzké době zveřejnit výsledky zátěžových testů španělských bank. Evropská unie, Mezinárodní měnový fond a americké ministerstvo financí prý chystají pro Španělsko plán finanční podpory, Evropská komise ale tuto zprávu popřela.

Podle průzkumu RBS vzrostla v květnu závislost španělských bank na prostředcích od Evropské centrální banky na rekord. Prémie, kterou investoři žádají u desetiletých vládních obligací Španělska proti německým, vzrostla na maximum od vzniku eurozóny.

Někteří analytici říkají, že poslední oživení eura sice vypadalo jako krátkodobé, ale že by mohlo pokračovat dále, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK