Tržby i zisk Nokie letos nenaplní její původní plány

16.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 16. června (ČTK) - Rentabilita i tržby klíčové divize mobilních telefonů ve finské Nokii nebudou v nynějším čtvrtletí a za celý rok takové, jak si podnik původně sliboval. Manažeři firmy dnes také uvedli, že prodej jejich mobilů oslabují rivalové jako americký Apple se svým modelem iPhone, ale i slabší kurz eura.

Firma Apple oznámila, že na novou verzi iPhone 4 obdržela přes 600.000 předobjednávek. Slabá pozice Nokie na trhu s takzvanými chytrými mobily se tak ještě zhoršila. Prodej iPhonu 4 v USA, Francii, Německu, Velké Británii a Japonsku startuje 24. června.

Další výsledkové varování Nokie přišlo za dobu kratší než dva měsíce. Generální ředitel společnosti Olli-Pekka Kallasvuo proto může čekat další palbu kritiky od nespokojených akcionářů. Jen za dnešek ztratily akcie Nokie přes deset procent; od začátku roku klesly o pětinu.

"Investoři se bojí o dlouhodobou pozici Nokie na trhu," reagovala analytička společnosti Sentat Asset Management. Připomněla, že Nokie ztrácí pozici na trhu s nejvyspělejšími mobily, zhoršuje se složení její nabídky a ziskové marže jdou dolů. Nokia dnes dokonce varovala, že se jí sníží zisková marže za celý rok, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK