Lídři EU se pokusí přesvědčit trhy, že současnou krizi zvládají

17.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. června (ČTK) - Lídři členských států Evropské unie se na dnešním summitu v Bruselu znovu pokusí přesvědčit finanční trhy, že současnou dluhovou krizi zvládají. Po schválení finanční pomoci Řecku a vytvoření garančního fondu v objemu stovek miliard eur pro případ rozšíření krize do dalších zemí se šéfové států a vlád pokusí najít alespoň částečnou dohodu na změně unijních rozpočtových pravidel.

V současnosti základní pravidla obsahuje Pakt stability a růstu. Jeho páteří je předpoklad, že žádný stát by neměl v případě ročního rozpočtového deficitu překročit hranici tří procent hrubého domácího produktu. Méně zohledňované pravidlo zemím zapovídá překročit hranici 60 procent HDP v případě celkového dluhu. V současnosti ale drtivá většina států EU obě pravidla porušuje a v případě ročního deficitu to platí i o České republice. Evropská unie však dosud nikdy žádné z těchto zemí neudělila sankce, přestože jí pakt tyto možnosti dává.

Německá kancléřka Angela Merkelová spolu s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym budou na summitu prosazovat vznik takzvané ekonomické vlády, která by se měla vztahovat na celou unii, nikoliv jen na problémy zmítanou eurozónu. Rozšíření vlády na celou EU prosazuje především Merkelová, zatímco Sarkozy se snaží státy přimět, aby souhlasily s jeho představou o vytvoření skupiny lídrů eurozóny s vlastním sekretariátem. Ten by přitom fungoval právě jako hospodářská vláda zemí platících evropskou jednotnou měnou.

Podobné snahy se nelíbí Evropské komisi a Evropskému parlamentu. Obě instituce vnímají pokusy o vytvoření nového institucionálního uspořádání jako ohrožení vlastních pravomocí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK