Akcie v Japonsku oslabily, hlavní index je pod 10.000 body

17.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. června (ČTK) - Japonské akcie dnes zastavily růstovou sérii, která trvala pět dnů. Hlavní index burzy se v samotném závěru obchodování vrátil pod hranici 10.000 bodů a také pod ní uzavřel, přestože většinu dne strávil nad ní. Na devizovém trhu euro nedokázalo vystoupit nad klíčovou technickou úroveň a zřejmě je čeká nový propad.

Index Nikkei 225 si dnes odepsal 67,75 bodu a den uzavřel slabší o 0,67 procenta na hodnotě 9999,40 bodu. Sestoupil tak z nejvyšší úrovně za poslední měsíc, podle analytiků se ale může udržet nad pětadvacetidenním klouzavým průměrem. Ten je nyní kolem 9800 bodů. Širší index Topix klesl o 0,6 procenta na 887,48 bodu.

Nikkei strávil většinu dnes nad hranicí 10.000 bodů, které analytici přikládají značný význam. Za poslední rok totiž právě tato laťka střídavě sloužila jako hranice podpory i jako hranice odporu. Nad pětadvacetidenním průměrem index Nikkei poprvé po zhruba dvou měsících uzavřel až na začátku tohoto týdne.

Na devizových trzích se čekalo, zda euro překročí pásmo 1,2350 až 1,2355 USD a udrží se nad ním. To se ale nestalo, takže podle technické analýzy má euro před sebou zřejmě další propad. Klesat by přitom mohlo až někam na 1,2175 USD a předpokládá se, že v poklesu jej budou notně podporovat obavy z eskalace problémů ve Španělsku.

Euro v minulých dnech k dolaru vystoupilo na zhruba dvoutýdenní maximum, k růstu mu ale pomáhaly převážně technické obchody, takzvané krytí krátkých pozic, kdy obchodníci odstupují od předpokladů, že kurz měny bude dál klesat. Pak ale převážil vliv technické analýzy umocněný spekulacemi o problémech Španělska a euro zamířilo opět dolů.

"Obchodníci předpokládají, že růst eura vedený krytím krátkých pozic je v krátkodobém výhledu u konce," poznamenal makléř jedné z bank v Japonsku. "Slýcháme sice, že zahraniční investoři, kteří mají peníze, což jsou třeba penzijní fondy, euro nakupují. Kromě nich je tam ale málo aktivních lidí, kteří by euro kupovali. To činí jednotnou evropskou měnu dost zranitelnou," dodal.

Pokles kurzu eura ale není tak silný, jako byl v květnu. Podle analytiků ale bude záležet i na tom, jak bude vypadat nadcházející aukce španělských státních dluhopisů. Ta nejbližší je dnes.

Euro k dolaru oslabilo o 0,3 procenta na 1,2268 USD. Od zhruba dvoutýdenního maxima 1,2354 USD, kde bylo ve středu, už je vzdáleno více než půl procenta, ale proti více než čtyřletému minimu ze začátku minulého týdne je pořád ještě asi o tři procenta výše.

Vůči japonskému jenu euro kleslo o 0,7 procenta na 112,01 JPY, zatímco dolar k jenu si odepsal 0,5 procenta na 91,30 JPY. Takzvaný dolarový index ale o 0,3 procenta zpevnil a dostal se na 86,37 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK