Stovce největších českých firem loni klesly zisk i tržby

17.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. června (ČTK) - Zisk i tržby první stovky největších českých společností loni klesly. Zisk v součtu meziročně klesl o 8,5 procenta na 194 miliard Kč, tržby se snížily o 15 procent na 2,07 bilionu Kč. Vyplývá to z žebříčku 100 nejvýznamnějších firem ČR, který dnes zveřejnilo Sdružení Czech Top 100. Nejvýznamnější společností podle objemu tržeb i zisku byl loni ČEZ.

"Na vývoji tržeb nejvýznamnějších podniků se loni výrazně podepsala ekonomická recese," uvedl předseda Sdružení Czech Top 100 Jan Struž.

Skupina ČEZ utržila loni 196 miliard korun. V pořadí podle tržeb vystřídala o rok dříve první automobilku Škoda Auto, které letos patří druhá příčka. Energetický gigant dosáhl také nejvyššího zisku (65 miliard korun). Třetí místo z hlediska tržeb obsadil RWE Transgas, čtvrtý skončil agrochemický koncern podnikatele Andreje Babiše Agrofert Holding.

Pět z deseti nejúspěšnějších firem je z odvětví zpracovatelského průmyslu, dvě z oblasti energetiky. Pokles tržeb zaznamenaly dvě třetiny z první stovky podniků. První desítce firem klesly tržby o více než devět procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK