Americký Fed pracuje na posílení finančního dohledu nad bankami

17.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 17. června (ČTK) - Centrální banka Spojených států pracuje na posílení finančního dohledu nad bankovním sektorem tak, aby USA v budoucnu předešly další finanční krizi. Vyplývá to z poznámek předsedy Fedu Bena Bernankeho připravených na newyorskou konferenci, které v noci na dnešek přinesla agentura AP.

Kongres nyní připravuje konečnou verzi legislativních úprav změn v odvětví. Klíčové části tohoto balíku Bernanke vítá, zároveň ale zdůraznil, že Fed pracuje na vlastní reformě regulace.

Centrální banka například chystá přísnější kapitálové požadavky pro banky, aby měly větší rezervy pro případné budoucí ztráty. Fed také sbírá více informací o vazbách mezi finančními společnostmi, aby bylo možné lépe vystopovat potenciální cesty nákazy v odvětví.

Jednou z lekcí, které si Fed z finanční krize odnesl, bylo poznání, že se nemůže zaměřit jen na zdraví jednotlivých bank, ale musí se věnovat i systému jako celku, uvádí šéf instituce.

Bernanke vítá návrhy Senátu i Sněmovny reprezentantů vytvořit radu regulátorů, mezi nimiž bude i Fed, aby dohlíželi na rizikové aktivity, které by mohly stabilitu finančního systému ohrozit. Uvedl ale, že vytvořením jedné takové instituce by mohly pohledu regulátorů určité oblasti unikat.

Rada regulátorů by tak podle Bernankeho neměla mít mezi funkcemi tvorbu legislativy a bankovní dozor. Tyto aktivity by podle šéfa Fedu měly zůstat patřičným orgánům, zatímco rada by měla roli koordinátora akcí.

Bernanke také přivítal v návrzích obou komor parlamentu možnost rozbít na menší celky velké finanční společnosti, jejichž krach by mohl ohrozit celou ekonomiku země. Mechanismus pak bude podobný tomu, jak Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC) postupuje při krachu menších bank, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK