Tržby britských obchodů v květnu výrazně rostly díky fotbalu

17.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. června (ČTK) - Tržby britského maloobchodu rostly v květnu šestkrát rychleji, než se čekalo, protože se spotřebitelé před světovým šampionátem ve fotbale vrhli na prodejny s elektronikou a kupovali nové televize. Centrální statistický úřad Británie dnes uvedl, že tržby za květen stouply o 0,6 procenta, zatímco analytici očekávali růst o desetinu procenta.

Meziročně se tržby zvýšily o 2,2 procenta, zatímco odhad byl o 0,2 procentního bodu mírnější. Bez započtení pohonných hmot se obrat maloobchodů v Británii zvýšil o polovinu procenta za květen a o 3,4 procenta meziročně.

Statistický úřad dodal, že za duben tržby v maloobchodech stagnovaly. Na nulu tak revidoval předběžný údaj, podle nějž dubnové tržby vzrostly o 0,3 procenta. Ukazatel trendu se přesto zvýšil. Tříměsíční tržby proti předchozím třem měsícům vzrostly v květnu o celé procento, zatímco v dubnu tento indikátor stagnoval.

Údaje naznačují, že by spotřebitelské výdaje mohly popohnat hospodářský růst Británie za druhé čtvrtletí. Kvůli nedávnému poklesu spotřebitelské důvěry a chystaným rozpočtovým škrtům ale zůstává výhled nejistý, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK