EU prý zveřejní výsledky zátěžových testů bank nejdřív v červenci

17.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. června (zpravodajové ČTK) - Evropská unie zveřejní výsledky zátěžových testů bank nejdříve na začátku července. Šéf Evropské komise José Barroso nicméně bude členské státy vyzývat, aby výsledky zveřejnily okamžitě a debatovat o nich bude i dnešní summit EU v Bruselu. Závazek ke zveřejnění testů, které mají prokázat odolnost finančních ústavů v případě rozšíření dluhové krize, by se mohl objevit i v závěrečném dokumentu, jenž budou schvalovat lídři evropské sedmadvacítky. ČTK to dnes řekl diplomatický zdroj.

Zátěžové testy bank provádí Výbor evropských orgánů bankovního dohledu (CEBS) tvořený národními orgány regulace bankovního sektoru ve 27 zemích EU. V České republice je tímto orgánem Česká národní banka. Výsledek testů CEBS předá ministrům financí EU. Investoři se nyní obávají, že evropské banky by mohly být ohroženy svými investicemi do vládních dluhopisů zemí ohrožených platební neschopností jako Řecko.

K důkladným testům Evropu vyzývají i Spojené státy. Loni na jaře v USA totiž přispěly k obnovení důvěry finančních trhů v bankovní sektor a v podstatě ukončily hlubokou finanční krizi. Americké banky díky zvýšené důvěře trhů získaly opět přístup ke kapitálu a mohly si vyspravit bilance narušené obrovskými odpisy "toxických" hypotečních cenných papírů.

Ministr financí USA Timothy Geithner počátkem června v dopise kolegům z G20 uvedl, že ozdravení finančního sektoru je pro globální oživení zásadní věcí a zejména v Evropě to vyžaduje další kroky v restrukturalizaci a rekapitalizaci bank. Guvernér italské centrální banky a předseda globálního Výboru pro finanční stabilitu Mario Draghi tehdy uvedl, že evropské banky potřebují zejména zlepšit svou transparentnost.

ECB koncem května odhadla, že banky v eurozóně budou muset do konce roku 2011 odepsat špatné úvěry v hodnotě 195 miliard eur (asi pět bilionů Kč). Banky eurozóny již do konce loňského roku odepsaly kvůli finanční krizi úvěry v hodnotě 238 miliard eur.

Dosavadní zátěžové testy v EU ukazovaly, že celkově je stav evropského bankovního sektoru dobrý a banky jsou schopny odolat i případnému dalšímu zhoršení situace. Loni v říjnu zpráva CEBS uváděla, že 22 velkých systémových bank v Evropě je v dostatečně dobrém stavu, aby odolaly zhoršení podmínek.

urm pkt dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK