VERZE 2-Koalice se shoduje na vytvoření "finanční ústavy" -VV

17.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Strany se shodují na "finanční ústavě", rozpočtové...

...radě

* Kalousek: důležitá je především vůle k reformám

* Koalice zeštíhlí vládu, sníží o třetinu orgány Sněmovny

PRAHA, 17.června (Reuters) - Nová vláda bude prosazovat vznik "finanční ústavy", jež by měla zamezit prohlubování schodku veřejných financí a utužit rozpočtovou disciplínu, uvedli ve čtvrtek členové expertní komise pro veřejné finance.

"Co se týče finanční ústavy, tak... se nedomnívám, že se jedná o samospasitelný nástroj. Daleko důležitější je skutečná vůle k reformám, než uzákonit si, že budu zadlužovat co nejméně," řekl agentuře Reuters 1.místopředseda TOP 09 a žhavý kandidát na post ministra financí Miroslav Kalousek.

"Ale každá brzda a pojistka deficitních tendencí je dobrá, proto s tím návrhem souhlasím."

Schodek veřejných financí dosáhl loni 5,9 procenta hrubého domácího produktu. Pravděpodobný premiér Petr Nečas minulý týden řekl, že příští rok by měl deficit klesnout pod 4,8 procenta HDP, jež stanovuje konvergenční program. [ID:nMUL053963]

Věci veřejné uvedly na svém webu, že mezi škrty bude také 10procentní snížení platů v organizačních složkách státu a v rozpočtových a příspěvkových organizacích, s výjimkou učitelů.

Z vlády zmizí ministři pro evropské záležitosti, lidská práva a národnostní menšiny, v kabinetu rovněž opět nebude zasedat v pozici ministra šéf legislativní rady.

Lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných dále uvedli, že plánují snížit o třetinu počet orgánů Poslanecké sněmovny, což by výrazně snížilo náklady na mzdy poslanců.

Komise expertů na veřejné finance se také shodla na ustavení národní rozpočtové rady, jež by posuzovala legislativu z pohledu dopadu na veřejné finance.

"Je důležité, aby v ní zasedla jména se skutečnou odbornou autoritou, nikoli s vazbami na politické strany," řekl Kalousek s tím, že podrobnosti dořeší až samotná vláda.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK