Maďarsko bez problémů prodalo dluhopisy za 50 miliard forintů

17.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 17. června (ČTK) - Maďarsko dnes prodalo státní dluhopisy v objemu 50 miliard forintů (asi 4,6 miliardy Kč) se splatností tři, pět a deset let. Umístilo tak celý objem dluhopisů, které chtělo prodat. Oznámila to dnes maďarská agentura pro správu dluhu (AKK), podle níž poptávka převýšila nabídku. Výrazně ale vzrostly výnosy.

Tříleté papíry 2013/E byly prodány s průměrným výnosem 7,01 procenta, což je více než činil středeční fixing 6,90 procenta. Znamená to i citelný růst proti předchozí aukci, která se konala teprve před dvěma týdny. Tehdy Maďaři v průměru zaplatili 6,33 procenta.

Vysoká poptávka po dluhopisech maďarské vlády podle správcovské agentury AKK naznačuje, že dluhové trhy v Maďarsku se po propadu ze začátku měsíce stabilizovaly.

"Poptávka byla dobrá, aukce je úspěšná. Ukazuje to, že na místním dluhovém trhu nejsou problémy," sdělil agentuře Reuters náměstek ředitele AKK András László Borbély. "Byl trend, kdy zde panovala nejistota, ale teď už se výnosy začaly stabilizovat," dodal.

Průměrný výnos u pětiletých dluhopisů 2016/C činil 7,32 procenta proti středečnímu fixingu na trhu 7,29 procenta. U desetiletého papíru 2020/A se průměrný výnos dostal na 7,68 procenta. Tento dluhopis však není takzvaným benchmarkem, tedy referenčním papírem, se kterým se srovnávají ostatní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK