Bioveta loni zvýšila tržby o desetinu, letos očekává nárůst vyšší

17.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ivanovice na Hané (Vyškovsko) 17. června (ČTK) - Farmaceutická společnost Bioveta z Ivanovic na Hané na Vyškovsku loni zvýšila tržby o desetinu na 516 milionů korun. Čistý zisk vzrostl meziročně o pět milionů na 75 milionů korun. Letos očekává ještě výraznější růst. Ve srovnání s minulým rokem jsou zatím tržby i zisk vyšší o zhruba 20 procent, řekl dnes ČTK ředitel firmy Libor Bittner. Bioveta patří k předním dodavatelům leků a vakcín pro zvířata.

Auditované hospodářské výsledky za minulý rok potvrdily odhady firmy z letošního ledna o stagnaci tržeb na tuzemském trhu. "Výsledky na domácím tru jsou srovnatelné s rokem 2008. Souvisí to se snižováním stavů skotu i prasat. Navýšení se týkalo výhradně exportu do zahraničí," řekl Bittner s tím, že podobná situace nastane pravděpodobně i letos.

Firma loni zvítězila v tendru na dodavatele vakcín proti vzteklině lišek v Bulharsku. Nové trhy našla také například v Kosovu. Týká se to nejen vakcín proti vzteklině lišek, ale i vakcín pro skot či koně, dodal Bittner. Společnost byla loni úspěšná i v tuzemských výběrových řízeních. Vyhrála tendr na výrobce přípravků proti katarální horečce skotu. O zakázku ve výši desítek milionů korun přitom usilovala poprvé.

Bioveta dodává na trh asi 150 druhů léků pro desítky zvířecích druhů od ptáků přes psy až po koně a dobytek. Víc než 65 procent tržeb tvoří export do zahraničí. Celkem společnost vyváží do desítek zemí, nejvíce do Polska, na Slovensko, do Rumunska, na Ukrajinu, do Německa a Turecka.

Bioveta vznikla v Ivanovicích v roce 1951, zaměstnává kolem 360 pracovníků. Firma patří do skupiny Bioveta Holding stejně jako společnosti Opavet a Pharmachem. Dceřinou společností Biovety je bulharský Bioleks, který pracuje s biologickým materiálem z Ivanovic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK