Co týden dal?

15.11.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Stejně jako každý týden i tento pátek je pro Vás připraven souhrn nejnovějších ekonomických událostí, které se staly během posledního týdne ve světě, u nás doma  i na našem serveru. Pokud jste přes týden neměli čas vše sledovat, tento souhrn je připraven právě pro Vás.

Posledních 7 dní ve světě

Příští týden se v Praze koná 21. a 22.11.  summit NATO. V rámci samitu  budou ke vstupu do NATO vyzvány další země ze střední a východní Evropy. V průběhu příštího týdene budou střežit české nebe i americké stíhačky. Pomohou zajistit bezpečnost účastníků summitu NATO v Praze. Umožňuje to vládní návrh zákona, který ve čtvrtek schválil Senát ve zkráceném jednání, čeká na podpis prezidenta. Na českém území bude v této době 250 amerických vojáků.
Ratingová agentura Mood's  v úterý oznámila, že zvýšila hodnocení devizových závazků pro osm  kandidátských zemí Evropské unie. Rating dlouhodobých závazků České republiky Mood's zvedla  na "A1" z předchozího "Baa1". Mood's zvýšila i hodnocení Polska, Maďarska, Slovenska,  Slovinska, Estonska, Litvy a Lotyšska.
Irák ve středu uvedl, že přijal novou rezoluci Rady bezpečnosti OSN o odzbrojení a spolupráci se zbrojními inspektory. Rada bezpečnosti dala Iráku ultimátum do 15.listopadu, aby  rezoluci přijal a slíbil, že se bude řídit jejími podmínkami.
Francouzská průmyslová  výroba v září meziměsíčně klesla o 0,3 procenta po srpnovém  růstu o 0,3 procenta, uvedl to dnes francouzský statistický úřad  INSEE.
Více informací z ekonomického světa od nás i ze zahraničí nejdete na Terminálu reuters.


Posledních 7 dní u nás

V pondnělí ČSÚ uvedl, že produkce v průmyslu stoupla v září o 9,2 procenta po snížení  o 2,8 procenta v srpnu.
Od příštího roku by mělo dojít ke změně cen plynu a energie. Podle Energetického regulačního úřadu  ceny plynu pro domácnosti by měly od příštího roku stoupnout (v průměru o 4%), zatímco elektřina by pro stejné  zákazníky měla až na výjimky zlevnit (od 1,7 do 9,1%)
Od roku 2006 nebudou čeští muži plnit základní vojenskou službu. Plán reformy a profesionalizace armády ve středu jednomyslně schválila vláda. Armáda bude plně profesionální a mělo by ji tvořit zhruba 35.000 vojáků a do 10.000 občanských zaměstnanců.
Evropská komise  ve středu oznámila, že navrhla rozdělit pomoc na následky záplav ve výši  728 milionů eur (22,5 miliardy korun) mezi Česko, Francii,  Německo a Rakousko. Komise tak poprvé využije takzvaný fond solidarity.  Česká republika dostane z fondu 129 milionů eur.
Český telecom se snaží přiblížit mobilním operátorů a sjednotit ceny místního a meziměstského volání. Pod jednu korunu a šedesát haléřů by se měla dostat cena, kterou mají platit příští rok klienti Českého Telecomu za minutu volání ve špičce po celé republice. Naopak od roku 2004 je třeba počítat právě s nárustem cen hovorného a také internetového připojení. Na zvýšení se promítne přesun těchto ale i některých dalších služeb z 5 do 22% sazby daně z přidané hodnoty.
O vstupu do Evropské unie rozhodnou Češi v referendu, které se bude konat pravděpodobně v polovině června příštího roku. Ve čtvrtek senát  schválil návrh ústavního zákona, který stanoví pravidla halsování o začlenění země do unie.  Lidé budou v referendu odpovídat na otázku: "Souhlasíte s tím, aby se Česká republika stala podle Smlouvy o přistoupení České republiky k Evropské unii členským státem Evropské unie?". Pro přistoupení bude třeba souhlas nadpoloviční většiny hlasujících. Zákon musí ještě podepsat prezident.


Posledních 7 dní na našem serveru

V naší nové pravidelné rubrice Finanční triky jsme pro vás  tento týden připravili 5 článků se společným tématem: Praktické kalkulátory pro vás.  V jednotlivých článcích vás seznamujeme s kalkulátory, které nejdete na stránkách www.finance.cz. Můžete si vypočítat například kolik ušetříte na daních s životním pojištění, kolik zaplatíte v bance na poplatcích nebo si vypočítat čistou mzdu. Stejnému tématu se budeme věnovat i po celý příští týden. Připravili jsme pro Vás také nový rodinný seriál o osobních financích. Tento týden pořizujeme automobil na leasing.

Několik stavebních spořitelen přistoupilo ke změně svých podmínek. Pro ty z vás, kteří se o stavební spoření zajímáte jsou zaktualizovány informace na stránce Srovnání tarifů.

V sekci ekonomika  tento týden došlo opěk k aktualizaci základních makroekonomických údajů. Na domovské stránce sekce  jsou také aktuální údaje o nezaměstnanosti a inflaci v USA, Eurozóně a Japonsku.

Tento týden pro vás také máme dvě nové kalkulačky. Jedna je aktualizovaný měnový převodník a druhá vám hravě spočítá splátkový kalendář. Ta je určena všem, kteří si chtějí u banky nebo jiné finanční instituce půjčit peníza a zajímají se o velikost a průběh splátek.


Anketa

Pondělí 18.11.2002 je posledním dnem pro zaslání výpovědi pojistné smlouvy na povinné ručení, aby byla splěna podmínka výpovědi 6 týdnů před koncem pojistného období (tj. 31.12.20002). Proto jsme se v anketě tohoto týdne ptali, zda uvažujete o změně pojišťovny pro příští rok. Z odpovědí vyplynulo, že většina hlasujících o změna pojišťovny neuvažuje (55 %). O možné změně uvažuje 45 % čtenářů, z toho 20 % hodlá pojišťovnu změnit a zbývajících 25 % se bude rozhodovat podle sazeb. A právě pro tyto čtenáře je připravena stránka www.prodej.finance.cz/pojisteni/povinne-ruceni, kde naleznou přehled sazeb od pojišťoven na rok 2003.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU