Japonsko v deflaci 15. měsíc, ceny klesly o 1,2 procenta

25.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 25. června (ČTK) - Spotřebitelské ceny v Japonsku bez cen čerstvých potravin zmírnily v květnu meziroční pokles na 1,2 procenta z dubnového tempa 1,5 procenta. Deflace zatěžuje japonskou ekonomiku už patnáctý měsíc za sebou, ukázaly dnešní statistické údaje. Nová japonská vláda má v plánu deflaci v novém fiskálním roce od příštího dubna eliminovat, protože pokles cen omezuje ekonomický růst.

Tempo poklesu jádrových cen se v květnu zpomalilo zčásti díky růstu cen benzinu. To se však neprojevilo u nejzákladnějšího měření inflace, které nezapočítává kromě potravin ani ceny energií. Zde ceny meziročně klesly o 1,6 procenta a zopakovaly rekordní propad z předešlého měsíce. Předběžné červnové údaje z metropolitní oblasti Tokia zde ukázaly pokles jádrových cen bez potravin o 1,3 procenta po květnovém snížení o 1,5 procenta.

Údaje naznačují, že vymaňování japonské ekonomiky z deflace bude pomalejší, než se čekalo. Bránit tomu bude pomalý růst mezd a nadále velký přetlak nabídky nad poptávkou.

Analytici pochybují, zda se vládě Naota Kana podaří deflaci potlačit již příští rok, protože domácí poptávka je nadále velmi slabá a nezaměstnanost zůstává vysoká. "Když se podíváme na core-core CPI ( nejzákladnější jádrový index spotřebitelských cen), nevidíme žádnou změnu, což ukazuje, že deflace je stále hluboká," řekl agentuře Reuters ekonom tokijského Mizuho Research Institute Acuši Macumoto. "Vláda chce, aby ceny ve fiskálním roce 2011 rostly, tento cíl však vypadá nereálně," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK