Softwarový gigant Oracle zvýšil čtvrtletní zisk o 25 procent

25.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Boston 25. června (ČTK) - Americký softwarový gigant Oracle ve čtvrtém finančním čtvrtletí zvýšil čistý zisk o 25 procent na 2,4 miliardy dolarů (50 miliard Kč). Oznámila to v noci na dnešek firma. Zisk byl podpořen silným prodejem databází i dalšího podnikatelského softwaru. Ve čtvrtletních výsledcích byl poprvé plně zahrnut výrobce počítačových serverů Sun Microsystems, jehož převzetí firma dokončila začátkem letošního roku.

Tržby společnosti Oracle ve čtvrtletí končícím v květnu stouply o 39 procent na 9,5 miliardy dolarů. V celém finančním roce se čistý zisk zvýšil o deset procent na 6,1 miliardy dolarů a tržby o 15 procent na 26,8 miliardy dolarů.

Výsledky společnosti jsou důležitým ukazatelem poptávky podnikového sektoru po nových technologiích. "Naši zákazníci velmi výrazně investují (do technologii)," uvedl prezident firmy Safra Catz. Upozornil rovněž na silnou poptávku v Evropě.

Společnost Oracle koupila Sun Microsystems za 7,4 miliardy dolarů (155 miliard Kč) v hotovosti. Pod Oracle se díky transakci dostal programovací jazyk Java, který ve světě pracuje ve více než miliardě zařízení, a operační systém Solaris.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK