Dolar stabilní, trh čeká na jednání skupiny G20

25.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 25.června (Reuters) - Dolar v pátek při ztlumeném obchodování rostl jen mírně s tím, jak investoři vyčkávali před víkendovým jednáním...

...skupiny G20, nicméně současně v obavách o oživení zůstávali opatrní k rizikovějším aktivům.

Jen se držel poblíž měsíčního vrcholu k dolaru, na nějž se vyšplhal ve čtvrtek.

Hráči na trhu se obávali nedostatečné shody oficiálních představitelů na summitu skupiny G20 a otevřených sporů v otázkách, jak rychle snížit státní deficity, jak nejlépe posílit banky, aby ustály příští krize, a jak uvést do souladu reformy finanční regulace.

"Je to trochu zvláštní situace, neboť v období averze k riziku by euro normálně mělo více oslabovat, ale před summitem G20 vidíme určité upravování pozic," řekl Roberto Mialich, měnový stratég z Unicredit.

Euro v 11:05 ztrácelo 0,5 procenta na 1,2272 dolaru <EUR=>.

Přestože je dolar normálně považován za bezpečnou volbu, nedaří se mu posílit poté, co americká centrální banka tento týden předložila méně optimistický pohled na ekonomiku a zopakovala, že úrokové sazby zůstanou po delší období nízko.

Dolar také omezovaly obavy, jaké důsledky bude pro americké banky mít zákon o reformě finančního sektoru, k jehož finální podobě se snažili propracovat zákonodárci ve Spojených státech.

Dolarový index <.DXY>, jenž měří výkonnost americké měny vůči koši předních měn, přidával 0,3 procenta na 86,018 bodu.

K japonské měně dolar stagnoval na 89,57 <JPY=> poté, co ve čtvrtek spadl na měsíční minimum 89,22 jenu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK