Pražská burza dopoledne oslabuje, pod tlakem jsou banky a NWR

25.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. června (ČTK) - Pražská burza dopoledne oslabila, hlavní index PX kolem 11:00 ztratil 0,26 procenta na 1134,9 bodu. Pod tlakem jsou obě bankovní emise a akcie těžařské firmy NWR, vyplývá z výsledků burzy. Trhy v regionu se dopoledne vyvíjely smíšeně.

"Pražská burza zahájila dnešní seanci na nule. Aktivita je velmi nevýrazná, před víkendem tradičně, navíc v tuto chvíli i před víkendovým summitem zemí G20, který se koná v kanadském Torontu," uvedla Tereza Špačková z Patria Direct. Podle Rudolfa Plachého z finanční skupiny Fio může být trh ovlivněn čerstvými signály o slabosti amerických spotřebitelů a obavami z přísnější finanční regulace.

Akcie Komerční banky si pohoršily o devět desetin procenta na 3542 korun. Podle Špačkové je titul pod tlakem velkých zahraničních objednávek, převažují prodejci. Cenné papíry rakouské Erste Bank klesly mírněji, a to o 0,45 procenta na 711,40 koruny. Ztrátu více než procento na 227,50 koruny zaznamenaly akcie NWR.

Čtvrteční ztráty naopak korigovaly cenné papíry energetické firmy ČEZ, které si připsaly 0,23 procenta na 872 korun. "ČEZ, zdá se, nalézá podporu na hladině 860 - 870 korun za akcii, kde je pro titul patrná chuť kupců," uvedl Špačková.

V systému pro nejvíce obchodované emise SPAD byly do 11:00 uzavřeny obchody za více než 244 milionů korun; s akciemi technologické firmy KIT digital, prodejce ojetých aut AAA Auto, tabákové firmy Philip Morris a finanční skupiny VIG se neuskutečnil žádný obchod.

Trh odpoledne čeká data o americkém HDP a osobní spotřebě, která by podle Špačkové mohla být důležitým impulzem a v podstatě jediným možným hybatelem v rámci dnešní obchodní seance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK