BA a svaz Unite můžou jednat ještě dnes, aby předešly stávce

25.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. června (ČTK) - Letecká společnost British Airways a odborový svaz Unite jsou ochotny se sejít ještě dnes, aby odvrátily hrozbu další stávky. Protestovat chce palubní personál kvůli mzdám a pracovním podmínkám. BA a Unite to uvedly dnes.

Unite, který zastupuje 90 procent z 12.000 členů palubního personálu BA, chystá hlasování členů o protestu na příští úterý. Stávka by pak začala 3. srpna. Svaz dal společnosti do hlasování čas, aby dala najevo, že je ochotna najít řešení.

Tiskový mluvčí BA řekl Reuters, že podnik je přístupný jednáním a že je možné, že se schůzka od té chvíle do úterý uskuteční. Tisková mluvčí Unite odpověděla, že svaz bude připraven se do jednání zapojit, jak to bude lidsky možné. "Jednáním jsme vždy přístupní kdykoli a kdekoli," dodala.

Obě strany udělaly pokrok v jednání o mzdách a stavu personálu. Svaz ale chce, aby stávkující členové dostali zpět cestovní výhody a aby podnik stáhl všechna disciplinární řízení vůči členům svazu, napsala agentura Reuters.

Zatím poslední z vlny pětidenních stávek na protest proti úsporným opatřením firmy odstartoval palubní personál společnosti 5. června. Letošní stávky palubního personálu již britského vlajkového přepravce stály kolem 120 milionů liber (3,8 miliardy Kč). Firma kvůli protestu rušila mimo jiné část letů mezi Prahou a Londýnem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK