Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu ztratily téměř tři pct

25.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. června (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu ztratily, index PX klesl o 2,94 procenta na 1130,6 bodu. Nejvíce se dařilo společnosti Unipetrol, naopak nejvíce klesajícími tituly byly developerské firmy ECM a Orco. Vyplývá to z výsledků burzy.

"Uplynulý týden byl ve znamení lehce negativní nálady, která v podstatě vymazala růst z minulého týdne. Nicméně ochota investorů podnikat nějaké kroky byla malá, což bylo znát na nízkých, možná již prázdninových objemech obchodů," uvedl analytik společnosti Atlantik FT Milan Vaníček.

Z domácích zpráv bylo podle Vaníčka zajímavé sledovat, jak se bude vyvíjet kurz akcie ČEZ, která se od středy poprvé obchodovala bez nároku na hrubou dividendu 53 Kč na akcii. Pro některé možná trochu překvapivě se na trhu našel poměrně silný prodejce, který akcii posunul z úrovně 940 Kč až na 865 Kč. Nicméně tento posun lze přisuzovat náladě na trhu, dodal.

Nejvíce rostoucím titulem týdne byl Unipetrol, který posílil o dvě procenta na 187 Kč. V průběhu týdne se podle Vaníčka neobjevila žádná kurzotvorná informace. Naopak nejvíce klesající akcií na pražské burze bylo ECM, které přišlo o 11 procent na 167 Kč. Akcie se pohybovala společně s další realitní akcií na pražské burze společností Orco, které oslabilo o devět procent na 131 Kč. Té potenciálně hrozí nepříjemnosti se stěžejním projektem v Polsku, podotkl Vaníček.

"Příští napůl již prázdninový týden se podle našeho názoru nebude nijak vymykat z vývoje posledních týdnů. Očekáváme tedy zvýšenou roztěkanost kurzů a nízký objem obchodů," odhadl Vaníček. Z domácích zpráv upozornil na valnou hromadu ČEZ, která by měla mimo jiné schválit navrženou dividendu 53 Kč na akcii. "Neočekáváme, že by mělo dojít na této řádné valné hromadě k nějakým neočekávaným událostem," uzavřel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK