Americké akcie mírně oslabují, vzhůru se ale vydaly banky

25.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. června (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem, který ale nebyl příliš výrazný. Trh reagoval převážně na statistiku, všímal si ale i návrhu reformy dohledu nad finančním sektorem. Vzhledem k tomu, že schválený návrh reforem neobsahuje velká překvapení, vzhůru se vydaly akcie finančních institucí.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval blízko 10.120 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles asi o 0,3 procenta. Širší index S&P 500 ztrácel méně než 0,1 procenta a klesl na 1073 bodů, podobně index Nasdaq Composite klesl pouze na 2216 bodů.

Americká vláda dnes zveřejnila konečnou revizi zprávy o vývoji ekonomiky za první čtvrtletí. Hrubý domácí produkt v úvodu letošního roku vykazoval růst v tempu 2,7 procenta, zatímco předběžná zpráva ještě hovořila o růstu v rozsahu tří procent. Zpřesnění dat ukázalo slabší výdaje mezi podniky i spotřebiteli.

Ačkoliv spotřebitelská důvěra se v červnu dostala nejvýše od ledna 2008, investoři si více všímali vyhlídek na růst ekonomiky. Přiměla je k tomu revize dat o růstu hrubého domácího produktu, která ukázala, že americká ekonomika v prvním čtvrtletí rostla pouze tempem 2,7 procenta. V předběžné zprávě se hovořilo o tříprocentním růstu.

Na hospodářské problémy Ameriky ale už tento týden upozornila zpráva, že prodej domů spadl nejvíce za dobu, co se tyto údaje v USA sledují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK