Nizozemský soud Rosněfti neodpustil vyrovnání 400 mil.USD Jukosu

25.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 25. června (ČTK) - Nizozemský nejvyšší soud zamítl ruské ropné firmě Rosněfť možnost odvolání, protože to není v jeho soudní pravomoci. Uvedla to dnes tisková mluvčí soudu. Jde o arbitrážní vyrovnání za více než 400 milionů dolarů pro bývalou divizi zaniklého gigantu Jukos. Odvolací soud v Amsterodamu v dubnu minulého roku došel k závěru, že se nedá uznat rozhodnutí ruského soudu tuto výplatu anulovat.

"Dnešní rozhodnutí znamená, že Jukos Capital teď může vymáhat arbitrážní vyrovnání v Nizozemsku," uvedl finanční ředitel divize Jukos Capital Bruce Misamore. Z Rosněfti nebyl nikdo k zastižení, aby se k věci vyjádřil.

Suma se vztahuje k půjčce, kterou Jukos Capital poskytl společnosti Juganskněftěgaz (YNG) v roce 2004. YNG byla hlavní těžební divizí Jukosu, ale v roce 2004 ji převzala státem řízená Rosněfť.

Rusko rozpustilo Jukos, kdysi největšího ruského producenta ropy, v roce 2007. Předtím úřady firmu pronásledovaly kvůli rozsáhlým daňovým podvodům. Obecně se má za to, že firmu zlikvidoval Kreml, a to za politické ambice tehdejšího šéfa Jukosu Michaila Chodorkovského.

Někdejší nejbohatší Rus je za mřížemi kvůli tomu, že byl uznán vinný za daňové úniky. Odpykává si osmiletý trest a nyní mu v novém procesu navíc hrozí dalších 22 let vězení kvůli údajným zpronevěrám a praní špinavých peněz. Opozice pokládá oba procesy za politické a za pomstu nejmocnějšího ruského politika Vladimira Putina za oligarchovy politické ambice.

Nucená dražba divize Juganskněftěgaz skončila v prosinci 2004 šokujícím výsledkem. Jasného favorita, kterým byl státní energetický kolos Gazprom, porazila neznámá firma Baikal Finance Group. Tu o čtyři dny později převzala právě státní Rosněfť.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK