Americké akcie v pátek uzavřely bez výraznějších změn

26.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. června (ČTK) - Americké akcie v pátek uzavřely bez výraznějších změn. Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o 0,09 procenta na 10.143,81 bodu. Další dva významné indexy naopak mírně stouply díky poklesu obav ohledně regulace finančního sektoru a příznivým výsledkům softwarového gigantu Oracle.

Index Standard & Poor's 500 vzrostl o 0,29 procenta na 1076,76 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 0,27 procenta na 2223,48 bodu. Za celý týden klesl Dow Jonesův index o 2,9 procenta, S&P 500 o 3,6 procenta a Nasdaq o 3,7 procenta.

Bankovní společnosti v pátek posilovaly poté, co výbor amerického Kongresu přijal konečnou verzi zákona o rozsáhlé reformě regulace finančního sektoru. O legislativě, v níž se v posledních jednáních zmírnily některé dalekosáhlé návrhy na omezení bankovních aktivit, bude v dalších dnech definitivně hlasovat Senát a Sněmovna reprezentantů.

"Legislativa je méně přísná, než se lidé obávali," uvedl analytik Michael James ze společnosti Wedbush Morgan. Firma Bank of America posílila o 2,7 procenta a její konkurent JPMorgan Chase & Co dokonce o 3,7 procenta, napsala agentura Reuters.

Softwarová společnost Oracle stoupla o 1,7 procenta poté, co oznámila, že zvýšila čtvrtletní zisk o 25 procent. "Mohlo by to být známkou oživení výdajů na technologie, což by mohlo znamenat, že dobrá čísla vykážou i další technologické firmy," upozornil analytik Andy Fitzpatrick ze společnosti Hinsdale Associates.

Na devizovém trhu dolar oslabil vůči euru, protože nárůst na komoditních trzích zvýšil zájem investorů o rizikovější aktiva. V závěru obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o 0,5 procenta na 1,2387 USD.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK