Skupina G20 pokračuje v jednáních o ekonomice

27.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Toronto 27. června (ČTK) - Představitelé skupiny předních průmyslových a rozvíjejících se zemí G20 dnes na svém summitu v kanadském Torontu pokračují v jednáních o plánech na vytvoření stabilnější světové ekonomiky. Závěrečná tisková konference se očekává ve 23:00 SELČ.

Vlády G20 se podle návrhu závěrečného komuniké dohodly na snížení svých rozpočtových deficitů na polovinu do roku 2013. Hodlají rovněž zastavit nárůst svých celkových dluhů do roku 2016.

Informaci o plánech na snížení deficitů přinesla již v sobotu agentura Reuters. Dnes ji potvrdila německá kancléřka Angela Merkelová. "Bude to součástí závěrečného dokumentu," řekla Merkelová. "Upřímně řečeno je to více, než jsem očekávala," dodala.

Kanadský premiér Stephen Harper, který je hostitelem setkání, upozornil, že státy musí uskutečnit obtížný přechod od rozpočtových výdajů zajišťujících pokračování hospodářského oživení k programům na snižování rozpočtových deficitů.

Summit G20 provázejí násilné protesty. Policie dnes zatkla více než 400 účastníků sobotní demonstrace v ulicích Toronta. Podle policie patří zadržení ke skupině anarchistů, která se odpojila od poklidného několikatisícového proudu demonstrantů a podpalovala policejní auta a rozbíjela výlohy obchodů.

Protesty zasáhly Toronto již v průběhu dní, které předcházely summitu G20 a vrcholné schůzce zemí G8, jež byla v pátek a v sobotu. Kanadská vláda na bezpečnostní opatření vyčlenila zhruba jednu miliardu kanadských dolarů (kolem 20 miliard korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK