Japonské akcie uzavřely na více než dvoutýdenním minimu

28.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. června (ČTK) - Japonské akcie dnes uzavřely na více než dvoutýdenním minimu. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 klesl o půl procenta na 9693,94 bodu. Za celý minulý týden se index propadl o 2,6 procenta, což představuje jeho nejvýraznější týdenní ztrátu za poslední měsíc.

Největší japonská i světová automobilka Toyota Motor dnes uzavřela na 15měsíčním minimu po zprávě, že ve Spojených státech kvůli možnému prosakování paliva svolá k opravě hybridní vozy Lexus HS250h a dočasně zastaví jejich prodej. Opatření se týkají zhruba 17.000 automobilů vyrobených pro americký trh.

Problémy s kvalitou automobilů firmy Toyota se dostaly do středu pozornosti poté, co byla společnost kvůli potížím s nechtěným zrychlováním nucena svolat po celém světě k opravě přes osm milionů vozů, z toho zhruba šest milionů ve Spojených státech.

Na devizovém trhu euro mírně posílilo vůči dolaru, protože pozornost investorů se přesunula od problémů se zadlužením v eurozóně k udržitelnosti hospodářského oživení ve Spojených státech. V závěru tokijského obchodování jednotná evropská měna stoupla o 0,1 procenta na 1,2381 USD po pátečním nárůstu o téměř půl procenta.

Americké ministerstvo obchodu v pátek opravilo tempo růstu ekonomiky USA v prvním čtvrtletí na 2,7 procenta z původně ohlášených tří procent. "Cítím v kostech, že pátek byl možná začátkem pochybností trhu ohledně životaschopnosti amerického dolaru v roli bezpečného útočiště," uvedl ekonom Tom Lovell ze společnosti ICAP.

pmh mha

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK