Tisk: Summit G20 nepřinesl společnou strategii pro opuštění krize

28.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 28. června (ČTK) - Víkendový summit skupiny předních průmyslových a rozvíjejících se zemí G20 nepřinesl žádnou společnou strategii pro opuštění hospodářské krize. Uvedl to dnes podle agentury DPA francouzský list Le Figaro.

"Německo je posedlé snižováním dluhů, a proto trvá na úsporách, USA nechtějí příliš radikálními úsporami zbrzdit růst a Francie stojí uprostřed. Je marné tady hledat společnou linii," napsal Le Figaro. "Každý bude pokračovat podle svých vlastních představ, svým vlastním tempem, podle svých vlastních zájmů," dodal. Skupina G20 podle listu během krize prokázala svou užitečnost, ale víkendový summit ukázal její meze.

Skupina G20 se v komuniké zavázala ke snížení svých rozpočtových deficitů na polovinu do roku 2013. Upozornila však, že její hlavní prioritou je podpora hospodářského růstu, a ponechala jednotlivým zemím možnost postupovat vlastním tempem a zvolit takovou politiku, která bude vyhovovat národním zájmům.

G20 tak mimo jiné poskytla zemím možnost vlastní volby, zda zavedou daň na banky, která by měla přinést prostředky k hrazení nákladů na finanční krize. Evropská unie se přitom dohodla, že její zástupci na zasedání G20 pojedou s tím, že bude chtít dosáhnout zavedení světové bankovní daně či poplatku. Česko ale zavedení takovéto daně nepodpořilo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK