Jihozápadní část pražského okruhu se otevře 20. září

28.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. června (ČTK) - Jihozápadní část pražského okruhu, která propojí plzeňskou dálnici D5 a brněnskou dálnici D1, se otevře 20. září. Vyplývá to z harmonogramu stavby, který aktuálně schválilo Ředitelství silnic a dálnic; ČTK to dnes sdělilo ŘSD v tiskovém prohlášení. Spojka o délce 23 kilometrů má výrazně ulevit dopravě v hlavním městě.

"Otevření této stavby je nejvýznamnější dopravní počin posledních let. Úsek příznivě ovlivní dopravní situaci nejen v jižní části Prahy, protože urychlí provoz a značně uleví od tranzitního provozu Jižní spojce a Barrandovské spojce, ale i v celém středočeském regionu díky propojení plzeňské a brněnské dálnice,“ uvedl generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík.

Nová dálnice mezi Slivencem a Modleticemi je aktuálně největší silniční stavbou v České republice. Její součástí je například 2,5 kilometru dlouhá mostní estakáda přes řeky Berounku a Vltavu, dva téměř dvoukilometrové tunely Cholupice a Lochkov nebo dvě velké mimoúrovňové křižovatky, jedna s výpadovkou na Příbram, druhá s D1. Náklady činí zhruba 18 miliard Kč bez daně z přidané hodnoty. ŘSD zároveň komplexně opravuje navazující úsek Třebonice - Slivenec z roku 1983.

Termín otevření nové spojky se několikrát posunul řádově o měsíce, v poslední době ŘSD mluvilo o konci léta. Za zpožděním stojí mimo jiné letošní dlouhá a tuhá zima.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK