M.B.A. Finance: Úspěšnost vymáhání pohledávek klesá i letos

28.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. června (ČTK) - Pokles úspěšnosti inkasních společností při vymáhání pohledávek pokračuje i v letošním roce. Novinářům to dnes řekl ředitel společnosti M.B.A. Finance pro ČR Radek Balon. Důvodem je podle něj setrvačnost dopadů ekonomické krize na tuzemské spotřebitele.

Zatímco v roce 2008 se pohybovala průměrná úspěšnost vymáhání pohledávek M.B.A. Finance u klientů úvěrových firem podle jejího průzkumu okolo 15 procent, v roce 2009 to bylo asi 11 procent. Telekomunikační operátoři se museli smířit s loňským propadem na 20 procent proti předloňským 25 procentům. V případě inkasa dlužného pojistného se od předloňských výsledků snížila efektivita vymahačů meziročně o sedm procentních bodů na 63 procent.

Na zhoršené schopnosti hradit své závazky se vedle ekonomické situace u bankovních úvěrů a spotřebitelských půjček projevilo zásadní zvýšení průměrné výše dluhu, která vzrostla z předloňských 18.000 Kč na 27.000 korun v roce 2009.

Inkasní společnost M.B.A. Finance, která se zabývá vymáháním pohledávek, uskutečnila srovnání úspěšností inkasa pohledávek podle jednotlivých skupin věřitelů, tedy úvěrových společností a bank, pojišťoven a telekomunikačních společností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK