Inflace v šesti německých zemích v červnu zpomaluje

28.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


BERLÍN, 28.června (Reuters) - Meziroční inflace v šesti německých spolkových zemích v červnu zpomalila, ukázaly pondělní údaje, jež jsou první...

...známkou cenových trendů v širší eurozóně.

Spotřebitelské ceny v Severním Porýní-Vestfálsku, nejlidnatější spolkové zemi, v červnu meziročně stouply o 0,7 procenta po květnovém růstu o 1,0 procenta.

Meziroční inflace v Bavorsku zpomalila na 0,9 procenta z 1,2 procenta za předchozí měsíc, v Bádensku-Württembersku pak na 1,0 procenta z květnových 1,4 procenta. Také v ostatních třech klíčových zemích, Hesensku, Braniborsku a Sasku, rostly ceny meziročně pomalejším tempem něž v květnu.

Ekonomové oslovení Reuters předpověděli, že předběžný index spotřebitelských cen (CPI) za celé Německo, počítaný na základě dat od šesti uvedených zemí, v červnu meziročně stoupl o 1,0 procenta a meziměsíčně přidal 0,1 procenta. <ECONDE> V květnu německý CPI vzrostl o 1,2 procenta, respektive o 0,1 procenta.

Údaje o vývoji cen v klíčových spolkových zemích nabízejí první náhled na cenové tlaky v eurozóně, kde měla meziroční inflace podle očekávání ekonomů v červnu zpomalit o 0,1 procentního bodu na 1,5 procenta. <ECONEZ>

(Reportér: Brian Rohan; Přeložil: Jan Schmidt)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK